Muhasabah, sedia terima teguran amalan baik

Pusat Pembangunan Pondok Berhad

MOHD ADID AB RAHMAN

Seseorang Muslim yang mengharapkan rahmat dan keredaan Allah SWT akan berusaha meluangkan waktu untuk menilai apakah hari dilalui sudah memenuhi setiap tuntutan serta suruhan diwajibkan terhadap dirinya.

Begitu juga jika ada tindakan melampaui batas, kelalaian atau kesilapan, sudahkah diinsafi dan memohon keampunan dengan bertaubat kepada Allah SWT? Semua ini perlu diberi perhatian kerana melalui pemeriksaan berkala itu kita dapat mengetahui di mana kedudukan diri.

Ulama’ terkenal  memberi nasihat setiap Muslim perlu meluangkan waktu pada pagi dan petang untuk bermuhasabah diri seperti peniaga yang mengira keuntungan mereka selepas selesai urusan perniagaan harian mereka.

Justeru, sebelum tiba detik segala amalan manusia dihitung pada hari kiamat nanti, sebaiknya kita mengambil tindakan yang bijaksana iaitu bermuhasabah diri sepanjang masa.

Sabda Rasulullah SAW: “Orang yang pandai adalah orang yang menghisab (menyelidiki) dirinya sendiri serta beramal untuk kehidupan sesudah kematian. Sedangkan orang yang lemah adalah orang yang dirinya mengikuti hawa nafsunya serta…

View original post 178 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s