Dapur

semenjak kehadiran aku di selatan tanah air.

.

.

.

(menyanyi lagu Hujan-Neon jap, ambik feel)

ok, sambung. aku dah semakin suka makan benda ni.

semenjak latihan praktikal aku kat tanah jajahan ni jugak,

menyebabkan aku makin menjadi-jadi sukakannya.

kalau hampa semua nak tau.

nah!! tengok ni terliuq dak.

hehe, ni gambar ehsan daripada blog-malaysia.com

memang jadi feveret jugakla kat kafe tempat LI aku tu suka buat

nasi himpit dan sambal ni.

kalau cepat, adala rezeki.

 jadi, aku nak share resepi dia. setiap orang pasti ada resepi tersendiri

dan aku suka rujuk myresepi.com. tapi kali ni aku ambik dari kak azie.

ni link blog dia;

http://aziejaya.blogspot.com/2012/07/tempe-goreng-sambal-dengan-ikan-bilis.html

Resepi Tempe Goreng Dengan Ikan Bilis
1 mangkuk ikan bilis – goreng garing
1 pek tempe – hiris nipis dan goreng garing
3 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah – tumbuk
Gula
Garam
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula bawang merah yang ditumbuk kasar. Setelah wangi dan garing, masukkan gula. Gaul rata dan masukkan sedikit garam.
Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan ikan bilis kekal rangup.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s